Antigua vs. escape room


Escape rooms zijn 'hot' en rijzen als paddesstoelen uit de grond.  De hoge fun-factor, de mysterieuze sfeer en de uitnodiging om samen een uitdaging aan te gaan vormen wellicht de grootste aantrekkingskracht van dergelijke rooms.  Op deze pagina geven we een aantal vergelijkingspunten tussen Antigua en escape rooms.  Hopelijk helpen we jullie hiermee een goede keuze te maken voor jullie teambuilding evenement.. 


Een escape room komt meestal niet 'aan huis'

Er is dus verplaatsingstijd, een marge om zeker op tijd te zijn of de mogelijkheid dat iemand te laat komt door files of wegvergissing.  Tijd en aandacht gaat verloren aan carpooling, openbaar vervoer uitpluizen, plannetjes tekenen en dergelijke. Voor een wat groter team lijkt er al een hele verhuis te regelen.  Daarbij moet je ook rekenen dat een deel van de kostprijs gaat naar de huur van de locatie.
Antigua biedt hiervoor een oplossing en komt naar jou toe.  Een grote vergaderzaal of refter is ideaal, uiteraard altijd een beetje afhankelijk van het aantal deelnemers.  De juiste inkleding van de ruimte, de verschillende spelelementen en de sfeerschepping rond een bepaald thema sleuren de deelnemers al snel mee in het verhaal.


Slagen of mislukken

Een escape room is zwart/wit: je slaagt er binnen de tijd in om het raadsel op te lossen of je slaagt er niet in.  Dat laatste voelt toch een beetje aan als falen, niet zo’n prettige gevoel om uit een teambuilding mee te nemen.
Bij Antigua is het de bedoeling dat iedereen meer dan 50% van de opdrachten tot een goed einde brengt en dat iedereen zich winnaar voelt.  Uiteraard doet het éne team het ietsje beter dan het andere, niets mis met een gezonde competitiegeest en de babbel achteraf over dat éne spelonderdeel waar jij de oplossing niet voor hebt gevonden.


Een escape room duurt niet zo lang

Meestal wordt er een maximale duurtijd voorgeschreven bij een escape room, maar je kan ook al op een halfuurtje buiten zijn.  Gedrevenheid en goede samenwerking wordt dus niet echt beloond. Hoe sneller buiten, hoe korter het amusement.  Aangezien alles erop berekend is dat er zo weinig mogelijk mensen het gevoel krijgen dat ze hebben gefaald, staan de snelsten al na een halfuurtje buiten.  Dat is weinig ‘waar voor je geld’.
Antigua zit in dezelfde prijsklasse als de escape rooms, maar biedt 2 uur voluit plezier.  Net als je het gevoel krijgt dat je misschien toch alles opgelost krijgt, volgt er een nieuwe wending …


Beperkte capaciteit van de escape rooms

Meestal werkt dit met tijd-slots en kunnen er niet meerdere teams tegelijkertijd de puzzel oplossen.  Voor een gezinsactiviteit of vriendenuitstap is dat geen probleem, maar voor een teambuilding met een grotere groep is dit toch wel een obstakel.  Hoe groot is de tijdsafstand tussen de eerste en de laatste groep die het spel aanvat en beëindigd?  Kan je dan nog afsluiten met een gezamenlijke barbecue?  Wat doen de ‘wachtenden’ in tussentijd?  Verpest de groep die enthousiast alle spelonderdelen nabespreekt het niet voor diegene die er nog moet aan beginnen?
Antigua kan een veel ruimere groep tegelijkertijd amusement bezorgen, 30 personen of zelfs meer. Iedereen krijgt gelijktijdig de speluitleg, gaat er voluit tegenaan tijdens het spel, en krijgt te horen wie de winnaar is bij de ‘afrekening’.  Naast een gezonde competitiegeest, zal er ook samenwerking/interactie nodig blijken tussen de teams, iets wat met de meeste escape games niet te realiseren valt, maar wel een leuke toevoeging is om te zien hoe de teams hiermee omgaan.